duminică, 7 decembrie 2008







Încalzirea globala


Cauzele încalzirii globale



Rezultatele masuratorilor instrumentale ne forteaza sa acceptam ca traversam o perioada de încalzire a climei terestre. Din ce cauza? Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri.
Pamântul s-ar putea încalzi si singur, din cauze naturale, cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei, dar cei mai multi specialisti atribuie aceasta ultima perioada de încalzire, activitatii omului, si anume poluarii atmosferei cu gaze cu efect de sera. În principal, este vorba de bioxidul de carbon, gaz rezultat în urma arderii padurilor si combustibililor fosili (carbune, gaze naturale, produse petroliere).
Evolutia temperaturii medii globale din 1860 si pâna azi indica o crestere de 0,8 grade. Problema este ca tendinta de crestere nu da semne de oprire. Pentru ca de-a lungul istoriei recente au mai fost cresteri, dar au fost si scaderi, asa încât evolutia acestei temperaturi s-a încadrat în limitele variabilitatii climatice normale, se pune întrebarea: Cresterea actuala face parte din variabilitatea climatica normala sau omul a împins sistemul climatic pe o directie de evolutie fara întoarcere, care îi va fi fatala?
Specialistii nu au înca raspuns la aceasta întrebare. Dar bineînteles ca îngrijorarea creste pe zi ce trece. Începând cu anii 1980, numeroase conferinte stiintifice se straduiesc sa demonstreze ca fenomenul actual de încalzire a atmosferei are loc din cauza activitatii umane si ca trebuie sa fie luate masuri de limitare a poluarii mediului. Padurile din zonele temperate încalzesc clima.
Unii cercetatori spun ca despaduririle masive din ultimele decenii au avut un rol foarte important în încalzirea climei de pe Terra. Se pare însa ca aceasta teorie nu este complet adevarata.
Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, padurile aflate în zonele temperate ar putea avea ca efect încalzirea Pamântului. În schimb, cele tropicale pot contribui la racirea planetei.
Folosind modele climatice, oamenii de stiinta au simulat pe calculator efectele unei mari acoperiri cu padure asupra climei globale. Ei se asteptau ca prin cresterea suprafetelor împadurite din Statele Unite încalzirea sa fie încetinita. Dar rezultatul a fost unul surprinzator. Dupa ce au acoperit virtual cu paduri o suprafata mare din emisfera nordica, cercetatorii au observat o crestere a temperaturii aerului cu mai mult de 6 grade.
Explicatia ar fi ca frunzele copacilor din acele zone absorb o mare cantitate de lumina solara, dar nu elibereaza umezeala în atmosfera, iar aerul din jur se încalzeste.
Padurile tropicale, însa, tin Pamântul racoros prin evaporarea unei mari cantitati de apa. Natura este debusolata de schimbarile climatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu